Depressie en stemmingsklachten
We voelen ons allemaal wel eens down of hebben wel eens een dipje. Maar wat als je elke dag opnieuw met een somber en depressief gevoel wakker wordt en naar bed gaat? En je je interesse en plezier verliest in bijna alle mensen en dingen om je heen? Dan zou het kunnen dat je last hebt van een depressie.
Mensen met een depressie voelen zich vrijwel voortdurend somber en hebben geen zin en energie om dingen te ondernemen. Symptomen van een depressie kunnen onder andere zijn: aanhoudende somberheid, verlies van interesse of plezier in activiteiten, vermoeidheid en gebrek aan energie, slaapproblemen (te veel of te weinig slapen), veranderingen in eetlust en gewicht, moeite met concentreren en beslissingen nemen, gevoelens van waardeloosheid of schuld, gedachten aan de dood of zelfdoding. In Nederland krijgt bijna 20% van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in hun leven te maken met een depressie. Jaarlijks heeft ongeveer 5% van de volwassenen een depressieve stoornis. Een depressie is over het algemeen gelukkig goed te behandelen.
Als je op dit moment denkt aan zelfdoding dan adviseer ik je contact op te nemen met 113. Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.
Er zijn verschillende vormen van depressie:
- Enkelvoudige depressie: bij een enkelvoudige depressie maakt iemand voor de eerste keer een depressieve episode door. Er is onder andere sprake van een voortdurende sombere stemming die langer dan twee weken duurt en veel lijdensdruk of beperkingen met zich mee brengt. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie hersteld binnen 3 maanden, maar dit gebeurd vaak met behulp van behandeling.
- Recidiverende depressie: bij een recidiverende depressie ervaart iemand meerdere depressieve episodes in zijn, haar of diens leven. Dit betekent dat na een periode van herstel de depressie opnieuw kan optreden. De oorzaken van recidiverende depressie zijn vaak complex en multifactorieel. Erfelijke aanleg speelt vaak een rol, evenals biologische factoren zoals veranderingen in neurotransmitters. Psychologische factoren, zoals een laag zelfbeeld, perfectionisme en traumatische ervaringen, kunnen ook bijdragen aan het risico op terugval. Daarnaast kunnen sociale factoren, zoals stressvolle levensgebeurtenissen en een gebrek aan steun, een rol spelen.
- Chronische depressie: ook wel persisterende depressieve stoornis of dysthymie genoemd, is een langdurige vorm van depressie die minstens twee jaar aanhoudt. In tegenstelling tot een enkelvoudige depressie, waarbij de symptomen kunnen verdwijnen na een bepaalde periode, blijven de symptomen van een chronische depressie vaak langdurig aanwezig. De symptomen zijn vaak milder dan bij een ernstige depressie, maar zijn wel vrijwel continu aanwezig. Vaak is er ook sprake van een laag zelfbeeld of onzekerheid.
- Seizoensgebonden depressie: een winterdepressie wordt ook wel een seizoensgebonden depressie genoemd. Een seizoensgebonden depressie treedt minstens twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen op. In de overige jaargetijden is geen depressie aanwezig. Berucht zijn ‘het vallen van de bladeren’ (herfstdepressie) en ‘de donkere dagen voor kerst’ (winterdepressie). Een winterdepressie komt het vaakst voor. De herfst komt op de tweede plaats. Ook seizoensgebonden depressies in de zomertijd komen voor. Dit kan te maken hebben met lichamelijke factoren, bijvoorbeeld minder slapen als het langer licht blijft. Maar het kan ook te wijten zijn aan psychosociale factoren. Seizoensgebonden depressies kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven, maar met de juiste behandeling en zelfzorgstrategieën is het mogelijk om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
- Postnatale depressie: ook bekend als postpartum depressie, is een vorm van depressie die zich voordoet na de bevalling. Ongeveer 10 tot 15 procent van de nieuwe moeders ervaart deze aandoening. In plaats van je gelukkig en opgetogen te voelen, voel je je juist somber, leeg of angstig. Soms is er sprake van een traumatische ervaringen tijdens de zwangerschap of bevalling. Dan is EMDR vaak een goede behandelmethode en kan ik je meestal goed helpen.
Afspraak maken of meer informatie
Voel je je somber en ben je op zoek naar passende therapie? Of wil je meer weten over de behandelmogelijkheden, kosten of vergoedingen? Meld je dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.
Er is geen wachtlijst, je kunt direct bij mij terecht!